Je kunt de grootte van de letters op je computerscherm zelf instellen.

Manier 1

Houd de CTRL-toets op je toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op je muis om te vergroten en te verkleinen.Manier 2

Houd de CTRL-toets op je toetsenbord ingedrukt en klik tegelijkertijd op de + voor grotere letters of de - voor kleinere letters.Standaardgrootte herstellen

Houd de CTRL-toets op je toetsenbord ingedrukt en klik tegelijkertijd op de 0 (nul).

 

Nieuws

24-07-2019 |

Veelgestelde vragen over legionella

Tijdens de zomerperiode is er extra risico op legionella in het (drink)water thuis. Omdat het warm weer is en omdat veel mensen op vakantie zijn. Dan staat het water lang stil in de leidingen. Legionella kan dan snel groeien. De kans dat je er ziek van wordt is klein. Maar het is toch beter om legionella te voorkomen. Lees hier een aantal veelgestelde vragen over legionella.

1. Hoe komt de legionellabacterie in mijn water?

De legionellabacterie zit van nature in de grond en in het drinkwater. Deze aantallen zijn zo klein dat we technisch niet kunnen meten of ze er zijn. De legionellabacteriën zijn pas een probleem als zij kunnen groeien. Probeer dat dus te voorkomen. Vooral met warm weer is er kans op besmetting, zeker in leidingen waar het water stilstaat. Al na één week kunnen er te veel legionellabacteriën in het stilstaande water zitten.

2. Wat zijn de risico’s op besmetting en wat zijn de gevolgen?

Bijvoorbeeld omdat je een bepaalde kraan weinig gebruikt. Of omdat je vanwege vakantie een tijd niet thuis bent. De kans dat je ziek wordt van legionalla is klein en hangt af van diverse factoren.

3. Kan ik mijn water gewoon drinken?

Ja. Mensen worden niet ziek door het drinken van besmet water. Als je vragen over je gezondheid hebt, kun je contact opnemen met de GGD: 088 - 144 71 26. 

4. Als iemand ziek is door legionella, kan ik het dan ook worden? 

Nee. Een patiënt draagt de legionellabacterie niet over naar andere mensen. Als je vragen over je gezondheid hebt, kun je contact opnemen met de GGD: 088 - 144 71 26. 

5. Hoe weet ik of mijn water is besmet met de legionellabacterie? 

De kans dat je thuis besmet raakt is klein. Als je wilt testen, kun je een gespecialiseerd adviesbureau inschakelen.

6. Waarom controleert Woonwaarts niet standaard op legionella?

Als corporatie zijn wij dat niet verplicht. We hoeven ook geen maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van bewoners zelf om legionella in hun huis te voorkomen. Een enkele keer doen we een steekproef als onderdeel van controle van leidingen.

Zogenaamde prioritaire installaties moeten wel wettelijke maatregelen nemen om de groei van legionella tegen te gaan. Dit zijn leidingwaterinstallaties bij bijvoorbeeld ziekenhuizen, verpleeghuizen, sauna’s, hotels, campings, grotere bed- and-breakfasts en truckstops. 

7. Wat kan ik doen om legionellabesmetting te voorkomen? 

 • Zet één keer per week alle warm- en koudwaterkranen tegelijkertijd minimaal 5 minuten open. Toilet(ten) doorspoelen, de douche aanzetten en de wasmachinekraan open zetten horen hier ook bij. Doe dit de komende twee maanden elke week.
 • Kom je terug van vakantie? Spoel dan de leidingen door zoals we hierboven beschrijven. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt.
 • Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als je ze langer dan een week niet gebruikt. Voorbeelden:

  Tuinslang, hoge drukspuit en andere sproeiende (speel)apparaten na gebruik goed leeglopen. Leeg ook de plantenspuit na ieder gebruik.

  Luchtbevochtigers: vullen met gekookt en afgekoeld water. Reinig en ontkalk regelmatig het reservoir en ververs het water minimaal elke week.

  Heb je apparaten waarvan de temperatuur regelmatig boven de 60° C komt? Of waarvan het water niet wordt verneveld? Die vormen geen risico. Voorbeelden: koffiezetapparaten, waterbakjes (bijvoorbeeld op verwarming) en stoomapparaten. 

8. Lees hier meer over legionella 

 • Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu https://www.rivm.nl/legionella
 • Waterleverancier Vitens https://www.vitens.nl/over-water/spoel-uw-kranen-door

 

< terug naar nieuwsoverzicht
 
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.