Je kunt de grootte van de letters op je computerscherm zelf instellen.

Manier 1

Houd de CTRL-toets op je toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op je muis om te vergroten en te verkleinen.Manier 2

Houd de CTRL-toets op je toetsenbord ingedrukt en klik tegelijkertijd op de + voor grotere letters of de - voor kleinere letters.Standaardgrootte herstellen

Houd de CTRL-toets op je toetsenbord ingedrukt en klik tegelijkertijd op de 0 (nul).

 

Bomenbuurt - Nijmegen

Wij werken aan de toekomst van 67 huurwoningen en hun bewoners in de Bomenbuurt in Nijmegen. De meeste huurwoningen in de Ahornstraat en Lijsterbesstraat die er nu staan zijn (voormalige) duplexwoningen. Ze zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Het doel was toen om heel snel veel gezinnen een woning te kunnen geven. Deze huizen voldoen niet meer aan de wooneisen van nu en de toekomst.

Samen met de buurt

De buurt, de wijk Hengstdal en haar woningen zijn geliefd in Nijmegen en bij haar bewoners. Daarom realiseren we op deze plek via renovatie, sloop, nieuwbouw en opknappen weer goede en betaalbare huurwoningen. Zo dragen we bij aan het behoud van de vitale wijk Hengstdal: een mix aan woningtypes en prijzen waar jong en oud prettig samen leven. We werken de plannen samen met de huurders en direct omwonenden uit.

Vier stappen

Dit volkshuisvestelijke doel willen we bereiken in vier stappen. Hieronder staat de meest gunstige planning. Deze vertraagt als er bezwaren op het plan komen of procedures duren langer dan verwacht.

  1. 2016 - We behouden en renoveren twee woonblokken (acht eengezinswoningen) in de Lijsterbesstraat. De werkzaamheden startten eind oktober 2016, de woningen waren in januari 2017 klaar.

  2. 2018/2019 - We sloopten één woonblok in de Ahornstraat en vijf woonblokken in de Lijsterbesstraat. Het gaat in totaal om 34 duplexeenheden en 12 eengezinswoningen. We realiseerden op deze plek 27 nieuwe betaalbare eengezinswoningen en 4 boven- en benedenwoningen. Het ontwerp is van LSWA architecten, aannemer KlokGroep bouwde de woningen. Begin 2019 waren de huizen klaar en bewoond.

  3. 2019 - We gaan eind dit jaar aan de slag met twee woonblokken in de Ahornstraat. We voegen de duplexwoningen per twee samen tot een eengezinswoning en knappen ze op.

  4. 2016/2019 - Als wij werken aan de woningen, werkt de gemeente aan de openbare ruimte Ze vervangen bijvoorbeeld de riolering.

Bewoners

Huurders, op dit moment veelal een- à tweepersoonshuishoudens. Met de nieuwe woningen willen we ook gezinnen en jongeren een kans bieden op wonen in de Bomenbuurt.

Woningen

Het gaat om 67 betaalbare huurwoningen: 59 (voormalige) duplexwoningen en 8 betaalbare eengezinswoningen. De 59 (voormalige) duplexwoningen zijn na de Tweede Wereldoorlog snel gebouwd vanwege de woningnood en tijdelijk geschikt gemaakt voor twee gezinnen. Al die jaren hebben twee huishoudens in één woning gewoond. Soms zijn duplexwoningen samengevoegd tot een eengezinswoning. De (voormalige) duplexwoningen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd wat betreft ruimte, indeling, techniek, voorzieningen, duurzaamheid etc.

Locatie

Ahornstraat en Lijsterbesstraat in Nijmegen.

 

Klik hieronder op een afbeelding voor een vergroting.

* Foto 1: Plankaart met toelichting
* Foto 2: Duplexwoningen Lijsterbesstraat (sloop)
* Foto 3: Eengezinswoningen Lijsterbesstraat (renovatie)

Bouw

Eind oktober 2016 zijn we gestart met het renoveren van twee woonblokken in de Lijsterbesstraat.

De volgende stap was het slopen van één woonblok in de Ahornstraat en vijf woonblokken in de Lijsterbesstraat (gestart januari 2018), en het realiseren van nieuwe betaalbare eengezinswoningen (gestart juni 2018).

  • In het eerste kwartaal van 2018 sloopten we de woningen. 
  • In het tweede kwartaal van 2018 pasten we de riolering aan, maakten we de grond bouwrijp, richtten we de bouwplaats in en startten we met de bouw. 
  • We verwachten dat de aannemer de eerste 6 woningen eind 2018 gereed heeft. De overige 25 woningen zijn klaar in het eerste kwartaal van 2019. 

Daarna voegen we de duplexwoningen in de Ahornstraat per twee samen tot een eengezinswoning en knappen ze op.

Als wij werken aan de woningen, werkt de gemeente aan de openbare ruimte, bijvoorbeeld het vervangen van de riolering.

Verhuur

De wijk Hengstdal bestaat voor een groot deel uit kleine huishoudens. Ook de meeste huurders die terugkeren zijn eenpersoonshuishoudens.

In ons plan voor deze buurt wilden we de woonkansen voor gezinnen vergroten. Daarom bieden we de eengezinswoningen met voorrang aan: aan huishoudens met een minimale huishoudgrootte van 3 personen (en maximaal 6 personen).

Voor jongeren onder de 23 jaar maakten we twee boven- en twee benedenwoningen.

We willen iedereen een kans geven om in deze populaire wijk te komen wonen. Daarom bieden we de woningen aan via loting. Zo maakt elk gezin of elke jongere een gelijke kans op een nieuwbouwwoning in Hengstdal.

De woningen zijn duurzaam gebouwd. Dit betekent dat er zonnepanelen aanwezig zijn op het dak. In de woningen zit op de begane grond en op de eerste verdieping vloerverwarming. Ook zijn de woningen voorbereid om in de toekomst van het gas af te kunnen.

Samenwerking

Bij de uitwerking van de plannen betrokken we huurders en direct omwonenden. Denk hierbij aan het beeldkwaliteitsplan, de woonplattegronden en de keuze voor een aannemer.

Bijzonderheden

Alle huurwoningen zijn na de uitvoering net als nu betaalbaar. De uitstraling van de woningen past bij het karakter van de buurt.

Informatie

Voor meer informatie of vragen over de plannen voor de buurt Ahornstraat/Lijsterbesstraat in Nijmegen kun je contact met ons opnemen via info@woonwaarts.nl.


 

Nieuws

Nieuwe woonvoorziening voor ouderen


29-09-2020

Nijmegen krijgt een nieuwe woonvoorziening voor ouderen. Op de Sint Agnetenweg in Lindenholt real...


lees meer >

Dienstencentrum OBG, Woonwaarts, stichting BVOB en KAW architecten werken samen aan de toekomst van wonen, zorg en welzijn in Galgenveld


25-09-2020

Dinsdag 22 september ondertekenden OBG, de woningcorporatie en Stichting tot Beheer van het Vermo...


lees meer >

Onze huurdersorganisatie in Nijmegen zoekt versterking!


24-09-2020

De Huurdersvereniging HuurdersBelangenNijmegen komt op voor de belangen van alle huurders van Woo...


lees meer >

Trainees gezocht!


21-09-2020

De ervaring leert dat trainees met een andere blik kijken naar wat we doen en hoe we werken. Daar...


lees meer >

Complete vernieuwing Vlakkers klaar!


20-07-2020

De appartementen aan de Koekoek en Langstuk hebben na een ingrijpende renovatie een ware metamorf...


lees meer >
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.