We geven hieronder een paar eenvoudige tips om energie te besparen. Dat is beter voor jouw energierekening én voor het milieu.

Zet al je apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by

En haal opladers uit het stopcontact te halen. Een oplader verspilt energie als deze niet wordt gebruikt, maar wel warm is. Zonde!

Vervang je gloeilampen door LED-verlichting

Heb je nog gloeilampen in huis? Vervang deze door energiezuinige LED lampen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar dit kostenverschil verdien je snel terug. De LED lamp gaat namelijk niet alleen veel langer mee dan een gloeilamp. Je bespaart zo jaarlijks ook tientallen euro’s. Doen!

Gebruik energiezuinige apparaten

Kijk bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten naar het energielabel. Het meest zuinige energielabel voor apparaten is A+++. Daarnaast staat meestal ook het gemiddelde verbruik in kWh op het label vermeld. Belangrijk als je een apparaat koopt die langer meegaat, zoals een koelkast, vaatwasser of wasmachine. Zuinige apparaten zijn iets duurder dan de minder zuinige apparaten, maar dit verschil verdien je zeker terug.

Korter douchen: de uitdaging!

Goed voor je energierekening én voor het milieu. Wanneer je 5 minuten doucht, zorg je al voor een aanzienlijke besparing op de water- en de energierekening. Je kan extra water besparen door een energiezuinige douchekop aan te schaffen.

Was op 30 graden

Wees niet bang, ook op 30 graden wordt de was gewoon schoon en fris. Een wasbeurt op 60 graden verbruikt 2 keer zoveel kWh als een wasbeurt op 30 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe minder het stroomverbruik. Is de was erg vuil? Kies dan voor een eco-stand. Dit programma duurt iets langer en zorgt ervoor dat jouw was ook op een lage temperatuur goed schoon wordt.
Is je was klaar: droog je kleding aan de waslijn in plaats van in de wasdroger. Beter voor het milieu, je portemonnee én je kleding!

Meer tips om energie te besparen vind je hier